Konec blogu - se odkládá

Po osmi letech nastal, zdá se, nevratný konec bloku. Jak v roce 2008 začal ME, tak v roce 2016 symbolicky reportáží z ME skončil. Dále budu něco sporadicky publikovat na Facebooku, než se definitivně odeberu do OB historie :) A navíc přestali fungovat Kapříci...

neděle 28. dubna 2013

Kde koupit boty?

Běhej.com nabízí seriál o elasťácích (test dlouhých elasťáků, test krátkých elasťáků, test - co jsou to elasťáky?), Štěpán má seriál o TEMPOvém běhání s hůlkama (magazinTEMPO), takže mě nezbývá než navázat na první metodický díl (S kým točit?) a vytvořit si svůj vlastní seriál.

Dnes poradím, kde koupit boty na běhání, protože boty kupuju přes patnáct let a každý nákup řeším několik měsíců (chci kvalitu a ušetřit). Tak to třeba někomu pomůže...


1) Boty nekupovat

Buď tak dobrý, že boty nemusíš kupovat. Například buď v Áčku v OB repre jako Bejk Lebka a dostaneš dvoje Inov-8 (jestli ještě podpora od Vavryse funguje, už jsem z reprekolotoče vypadnul, navíc jsem byl většinou v Béčku, kde jsem dostal tak maximálně pseudoslevu).

2) Chci kvalitu za rozumný prachy

Tak to je potřeba najít obchod s velkým výběrem a nepřepálenýma cenama. Velká výhoda je osobní odběr, kdy se dají boty vyzkoušet a nemusí se platit poštovné. Loni jsem na Velkundě dostal poukázku do obchodu BehShop.cz a když jsem si tam šel koupit boty, nestačil jsem se divit. Tak obrovský výběr bot na všemožné terény mi skoro vyrazil dech. A ceny tak ok - navíc členové PSK Olymp, jichž je teď mezi orienťákama poměrně dost, mají až 20% slevu. Obchod je v centru Prahy (a další v Českém Těšíně) a obsluha nic nenutí, ale když je potřeba, tak poradí. Doporučuju. Určitě existuje spousta jiných kamenných obchodů s běžeckýma botama, ale těžko budou takhle specializované.

3) Je mi to jedno / jsem líný to řešit

Tak si zajdi do nejbližšího obchoďáku a kup si adidasky pro hobíky, nejlépe v akci 2+1 zdarma před pražským půlmaratónem. Zničené nohy za to určitě stojí. Nicméně občas se nějaké dobré boty objeví (asi omylem a ještě je radši dají do akce) - předloni jsem v Hervisu koupil skvělé tempovky Mizuno Precision za 1799,- nebo Salomon "mučidla" Speedcross za 799,-. Taky není od věci se v neděli při cestě ze závodů stavit v pražské Fashion Outlet Aréně a prokličkovat davem chudáků, kteří celý víkend jen nakupují, a rychle proběhnout outlety Adidasu a Asicsu. Při troše štěstí tam něco bude. Nebo se dá alespoň vyzkoušet velikost a boty koupit na netu.

4) Globalizace

Svého času (asi před pěti lety) byla jediná možnost sehnat kvalitní boty objednáním si je z Anglie nebo Ameriky (a jedny nám Zlaťas dovezl z Japonska). Vždy to vyšlo až dvakrát levněji než u nás, nehledě na to, že některé modely se u nás vůbec nedaly sehnat. Oblíbené obchody byly Wiggle a Sportsshoes. Jenže ceny už se srovnaly a k dopravě zdarma je potřeba nakoupit nad cca 100 liber. Pořád je to ale zajímavá alternativa, hlavně s ohledem na výběr.

5) Na závodech

Na lampionech se dají kromě piva a párku taky koupit boty. Vedle stálic Kazboše a Bohouška občas jezdí Vohlídal se Saucony a na atletických závodech se sem tam dá potkat Babošsport.

6) Mám zbytečně moc peněz

Tak si zajdi na Václavák do Adidasu nebo na Anděl do Triexpertu. Zde jsou k mání předražené a naleštěné adidasky, najky a pumy. K tomu dokonalá diagnostika, odborné rady a až moc ochotní prodavači. Kdo trochu běhá a umí používat internet ví, že došlap lze zjistit mokrou nohou na podlaze a rad ohledně typů bot je mnoho a zdarma na netu.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Čau Mrázi, přesný popis, před měsícem jsem udělal s Behshopem tu stejnou zkušenost - nejdřív jsem se jen kochal tím super výběrem, dost věcí taky ve slevě, personál úplně v klidu.. borec se sám nabízel, že mi pošle na další den pár bot z Těšína na vyzkoušení. Nechal prachy za nové fajn botky s dobrým pocitem. Bussines Triexpertu stojí na týpkách z kanceláří, kteří si tam útikaj koupit Salomon kraťasi za čtyřku... V Brně Triexpert nasírá čím dál víc lidí, naposled zvedl prý startovný letního poháru z 30 na 70 kč.. Ať ti běhá draku. T.

Anonymní řekl(a)...

Já boty kupuji na netu tady http://www.eobuv.cz/ - cena je taková střední, takže neočekávávm žádný zázraky, každopádně poměr cena/kvalita mi z devadesáti procent přijde perfektní, nehledě na obrovský výběr.