Konec blogu - se odkládá

Po osmi letech nastal, zdá se, nevratný konec bloku. Jak v roce 2008 začal ME, tak v roce 2016 symbolicky reportáží z ME skončil. Dále budu něco sporadicky publikovat na Facebooku, než se definitivně odeberu do OB historie :) A navíc přestali fungovat Kapříci...

sobota 29. října 2011

Metodický dopis

Kdysi mi Rudla do komentáře k článku Vypráno napsal:

Ahoj, s oblibou čtu tvůj blog, ale v poslední době mi trošku chybí články, ktere nejsou jen srandicky, jako třeba ten o přípravě po tvym triumfu ve Zlíně. Zajímalo by mě, jak se teď připravuješ, kolik mapových treninků běhaš tydne atd.? Neplanujes nejaky metodicky dopis o svem treninku? diky Rudla

Abych Rudlovi a jemu podobným alespoň trochu vyhověl, pokusím se shrnout, jak jsem natrénoval na maratón. Ideální trénink to rozhodně nebyl, ale třeba to někomu poslouží jako inspirace nebo dobrej vtip.

Vycházel jsem z plánu Honzy Kervitcera, ten mi ho napsal v podstatě na míru podle mých běhacích možností (průběžné měsíční plány Kerteamu jsou zde).

15 – 8 týdnů do maratónu
-letní různorodé poběhání, cca 600km/2 měsíce

7 – 5 týdnů do maratónu
-prasečí mor, 11 dní vůbec nic nedělám, poslední 3 dny klušu

4 týdny do maratónu
-oprašuji „dvoukilák“ v Krčáku, kde jsem naposled běhal se Zdendulou asi před deseti lety
-zařazuji klasický asfalt - cyklostezka podél Vltavy a klasický lauf - TDJM podél Botiče


3 týdny do maratónu
-volnější týden, přípravu si zpestřuji lampióny v Bulharsku, v terénu zapojuji jiné svaly, takže aspoň vyléčím bolení svalů natažených z asfaltu



2 týdny do maratónu
-úterý až čtvrtek celkem drsný, pátek dávám volno a v sobotu si luxusně lížu novou cyklostezku v Jičíně (chtěl jsem jít na dráhu, abych věděl přesné tempo, ale hrála se tam pralesní liga)
-v neděli vynechávám klasickou Hruštici, protože abych se nezatavil, musel bych ji bežet pomaleji a to bych buď nevydržel nebo by mě to nebavilo a navíc bych nedostal žádné kapříky


týden do maratónu
-v pondělí mám jít ještě 4 dvoukiláky, ale na to nemám sílu, tak jen klušu
-v úterý 6 km v tempu maratónu – trápím se a nechápu, jak uběhnu v sobotu 7x tolik
-středa a pátek mám ještě klusat, ale moc se mi nechce a je tma a zima a říkám si, že poslední týden se už stejně nic nenažene
-v pátek mě navíc začne bolet šlacha pod kotníkem a sotva dojdu ze zastávky domů
-prostě čím hůř před závodem, tím líp při něm...


Po 15 letech jsem opustil papírovou formu tréninkového deníku a přešel jsem si excelovský. Protože byl Radovanův repre deník na mě moc složitý a obsáhlý, vytvořil jsem si vlastní - ke stáhnutí a použití tady: treninkac-mrazak2012.zip (443kB, obsahuje 2 .xls soubory - pro PC a lite pro mobil). Tedy už existují 2 důvody proč si pořídit chytrý telefon - můj deník a chytrý mapy!

Tak co, Rudlo, stačilo?

10 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

ta lite verze ti vo den nesedi vole:-)

Mrazák řekl(a)...

To byl jen test, jestli si to někdo stáhne :) Opraveno, díky.

Mrazák řekl(a)...

Vysvětlení pro Choleru: "dvoukilák" má asi 2,1km a je zvlněný a nezpevněný, proto tak špatné časy :)

Anonymní řekl(a)...

Stáhl a dnes zapsal první kilometry, no a teď zjistím, že je cosi špatně... tak jdu na to znovu. Baron

Anonymní řekl(a)...

ja nic, ja muzikant :-), pro me je jansovsky styl "2x volne kolem baraku a mam natrenovano na cokoliv" v pohode pochopitelny (ovsem bohuzel uz nejakou dobu fyzicky nepraktikovatelny :-) ), to se podivovala hlavne Zuzka :-). Martin J.

Anonymní řekl(a)...

Tak jinak - příští rok je asi přestupnej, takže ounor má 29 dní. Baron

Mrazák řekl(a)...

Hm, tak na tohle bych asi přišel až v ounoru :) Opravil jsem a doplnil ještě něco v závodech a aktualizoval odkaz na stažení. Snad na mě nezanevřeš a nepřestaneš trénovat!

Roberto Baggio řekl(a)...

v TD chybi kolo, takze nemuzu vyuzit...

Mrazák řekl(a)...

Kolo nemám, proto jsem se ani nedělal s kolonkou. Zato jsem ještě odmazal sloupce ATL a OB, kam se zapisovaly počty závodů, z čehož byl Šéďa dost zmatenej a mně pak došlo, že je to tam stejně zbytečný, když mám na samostatnějch listech přehled závodů. Odkaz aktualizován.

ales drahokoupil řekl(a)...

Zajimavej clanek. Skoda ze si to nedavata na treninkovej denik pro orientaky www.attackpoint.org. Tam bychom si to mohli porovnavat a komentovat. Ruda i ja bychom byli maximalne spokojeny. :)