Konec blogu - se odkládá

Po osmi letech nastal, zdá se, nevratný konec bloku. Jak v roce 2008 začal ME, tak v roce 2016 symbolicky reportáží z ME skončil. Dále budu něco sporadicky publikovat na Facebooku, než se definitivně odeberu do OB historie :) A navíc přestali fungovat Kapříci...

středa 8. května 2013

MČR sprint 2013

Podnázev: Skvělý sprint, díky!
Podpodnázev: gffffffffffffffffffffffvfgfgggggggggggggggggggggggggggggggggggc xxcrte geyrareeeeeeeetxžrřřřřřřřřřřxc xcv vnbbd xfsxvf bjk (to psala Berta) 
Podpodpodnázev: Kdy už konečně čeští mapaři (a stavitelé) začnou respektovat ISSOM?

Letošní mistrák ve sprintu pořádali lokomotivní Pardubičáci v Chrudimi a stálo to za to. Výborná organizace (až na brutální podcenění WC na startu nekarantény, na shromaždišti i v cíli), výborná mapa, výborné tratě (ta Romčina D21A teda nebyla nic moc) plus TV přenos (jen ze záznamu, protože místo nás dávali nejpseudosportovatější pseudosport - kolovou). A aby byl sprint kompletní, tak zase bylo po závodě o čem diskutovat.

Postupy osmého nejlepšího.

Na trati H21 jsem napočítal 9 plnohodnotných voleb, takže to rozhodně nebylo nudné. Je pravda, že při mentální přípravě jsem vymyslel větší oříšky, ale stavitel byl limitován TV kamerami a cílovou arénou. Pár voleb vycházelo na stejno, další jsem správně odhalil, jen na kontrolu 12 jsem zvolil špatný postup. Bylo z toho 15" ztráty. Ale nejvíc jsem se nachytal (jako skoro všichni) na kontrole číslo 2.

Tam nás totiž čekala chuťovka v podobě zavřené brány. Cestou jsem si říkal, jak jsem šikovný, že jsem našel kličkovanou po schodech až ke kontrole, takže jsem mapoval už volbu na trojku, jenže jsem záhy nabořil hlavou do plotu. Ve vteřině jsem musel vymyslet náhradní variantu: vpravo nějakej černej bordel, tam radši nepůjdu, tak jsem to oběhl zleva kolem baráku. Bum, půl minuta v háji - měl jsem jít do bordelu (mapovýho).

Diskutabilní zátarasa na dvojku - na závodní mapě je tisk trati poloprůhledný, takže pod "zátarasou" je vidět průchod.

A v čem byl problém? Stavitel zavřel bránu, aby postavil volbu. To není nic proti ničemu, jenže tu bránu "zavřel" červenou čárkou. To by taky až tak nevadilo, jenže stavitel dvakrát porušil mapový klíč:

1) pro zábranu byla použita značka 704 (spojnice kontrol - 0,35mm) místo značky 707 (nepřekročitelná hranice - 0,7mm)

2) ke značce 707, která měla být použita, se mj. uvádí: "Tato značka se používá pouze pro aktualizace závodního prostoru na poslední chvíli, neboť rozsáhlé použití fialové barvy pro zábrany není vhodné." Pochybuji, že by stavitel tuto volbu vymyslel na poslední chvíli (už jen kvůli TV kamerám), proto měl být použit nepřekonatelný plot.

Největší problém byl ten, že ona čárka vypadala jako součást kolečka kontroly! A vypadá tak i při pohledu v klidu a musel to vidět i stavitel i hlavní rozhodčí i testovač tratí. Zase to byla v podstatě jediná sporná situace na jinak perfektním závodě, ale nerozhodla zrovna ona o mistrovi ČR? Po závodě podal Borek protest, jak to dopadlo, čtěte zde. (Doplněno: oproti pokynům byl v Jury Aljoša, který komentoval závod. Podle odstavce 24.1 Pravidel OB: "Žádný z členů jury nesmí být zúčastněn v pořádání závodu.").

Už na startu jsem viděl rudě a co teprve v cíli!

Můj výkon byl poznamenaný únavou z Shitomily a tréninkem na maraton, takže jsem na každém postupu ztrácel drahocenné vteřiny. Ani metodou odčítače by mi to letos na medaili nedalo. Ovšem připravoval jsem se svědomitě:

Kdyby to pro mě nebylo jen půl hodina práce, tak se s tím nedělám... Schválně to sem dávám pro ty, co zase budou remcat, jakou jsem neměl výhodu a že bych to měl dát všem k dispozici. Naserte si...

Bet mi laskavě postavil sprintové okruhy na Staré Praze na Jéňově veledíle. Akorát v osm ráno jsem musel kličkovat mezi odpadkama a opilcema a většina průchodů byla zavřená. 

Ještě bych chtěl (opět) zmínit soutěžní řád. Podle něj mají kategorie směrný čas na sprintu 12 minut. V Chrudimi to běžela Dana 16:25 (a vyhrála o víc než půl minuty) a Vojťas 14:47. Proti tomu nic nemám, sprinty na 12 minut by mě ani nebavily, ale proč teda máme soutěžní řad, který se vědomě nedodržuje? Druhá varianta je, že by se všichni stavitelé na všech sprintech u všech kategorií sekli o 20%...

No a ještě si (opět) pobrečím nad mapou. Nikdy jsem nic nemapoval, ale za použití selského rozumu mi to připadá jasné: Máme závazný mapový klíč (velice jednoduchý), OCAD má symboly nadefinované - stačí nakreslit mapu, hlavní rozhodčí a mapová komise mapu zkontroluje, tak proč proboha všechny mapy nejsou v pořádku? Proč si každý mapař musí do své mapy přidávat zbytečnou kreativitu? Naštěstí úchylnosti na dnešní mapě neměly (na rozdíl od Boskovic a stejného autora) vliv na výkony závodníků. Posuďte sami:

Zmapované minisloupky, které závodníka vůbec nezajímají. A co na to ISSOM? "Objekty, které nejsou důležité pro účastníka závodu v orientačním sprintu, se nemapují. Příkladem těchto objektů jsou odpadkové koše, požární hydranty, parkovací hodiny či samostatné sloupy veřejného osvětlení." Navíc je to kreslené buď symbolem pro rozbitý terén nebo nějakým úplně vymyšleným.

Vrchol všeho - zmapované odstíny dlažby!!! Opět vymyšlená značka - přerušovaný okraj zpevněné plochy.

Průchozí spojené budovy (vlevo od kontroly). Reakce mapaře Hraničky: "V měřítku 1:2000 je ta mezera vidět a když na to nevidíš, tak si vem lupu." A reakce ISSOMu? "Minimální mezera mezi budovami a mezi budovami a jinými nepřekonatelnými prvky musí být 0,40 mm." Není co dodat (a ISSOM rozhodně nemyslí měřítko 1:2000, když se běží na 1:4000...).

Co mají všichni s těma křížkama? Tahle značka v ISSOMu vůbec neexistuje! A co ty vrstevnice skrz baráky? (Doplněno: křížky byly v pokynech a vrstevnice jsou na druhý pohled lepší nad barákem, ale obojí jde proti ISSOMu - tím netvrdím, že ISSOM je dokonalý).

Pro Rysáka, aby příště byla mapa bez zbytečností, pro Dýma, aby příště neobíhal potůček a pro stavitele a hlavní rozhodčí dalších sprintů dávám odkaz na ISSOM - dá se přečíst a naučit za půl hodiny.

Jak to tak po sobě čtu, měl bych skončit s blogem a začít dělat bafuňáře :)

2 komentáře:

Mrazák řekl(a)...

Další článek např. u Roumana (http://www.rouman.eu/2013/05/mcr-sprint-chrudim.html) a rozbor tréninkovky Elišky Tupé od Štěpána Hrobaře (https://www.dropbox.com/s/81syfowrlvkyz25/zvl_mcr.jpg).

prkahlon řekl(a)...

Bejky nenadelas nic. Kdyz doslo k poruseni pravidlum, tak ti rekne jury, ze to neovlivnilo zavod nebo ti diskne podle mazicasu :-)

Prijedte bejci na Rumcajsovy mile, tam Vam to Deda Mraz postavi v cajku ;-)

-Pidis-

Btw: Kde se tady vklada jmeno k autorstvi clanku? :-)