Konec blogu - se odkládá

Po osmi letech nastal, zdá se, nevratný konec bloku. Jak v roce 2008 začal ME, tak v roce 2016 symbolicky reportáží z ME skončil. Dále budu něco sporadicky publikovat na Facebooku, než se definitivně odeberu do OB historie :) A navíc přestali fungovat Kapříci...

pondělí 21. prosince 2009

Po stopách předků

Minulý článek o Tour de Jižní Město měl veliký ohlas a dokonce mi čtenáři poslali několik dobových materálů. Tak jsem je sesbíral, analyzoval a hodil na blok. Článek mimo jiné posloužil jako disertační práce na Fakultě výzkumu GPS v Plzni. Takže teď už jsem doktor stavitel Mráz.

2009: Takhle aktuálně vypadá okolí legendární trasy TdJM, kde trénuji vytrvalost. Starý Spořilov, Sad plný houmlesáků, Přehrada, Botič river, D1, Milíčák, králíkárna na Jižním Městě a Krčák:



1975: Doba, kdy zde točili Ivan se Sýkorkou na své rekordy. Situace je v podstatě stejná jako dnes, akorát největší sídliště v ČR se zrovna staví, tak to kluci měli jako kvalitní teréní vložku:



1951: Emil Zátopek probíhá po TdJM při přípravě na olympijský maratón. Jedná se v podstatě o přeběh po polích mezi vesničkami. Chybí jak sad, tak především Přehrada. Zato Milíčák i Krčák už mají svoji dnešní podobu. Emil taky jako první český atlet podbíhá D1 v Průhonicích.



1936: Ilmari Salminen zavítal do Prahy a v rámci ladění na olypiádu jako první vytyčil trasu TdJM. Bohužel se dochovala jen část mapy, protože letadlu, které ho při laufu snímalo, došel benzín. Ale i z toho mála je vidět, že Krčák je opravdu legendární les a své místo si drží přes 70 let. Vilky na Starém Spořilově už také stojí, takže i Ilmari vyrážel z našeho sklepního bytu.



Ortofoto z webu Prahy.

3 komentáře:

Peca řekl(a)...

Dobrej článek... :-) Zkusil bych to ještě přidat na tuhle mapu: http://www.mapy.cz/#mm=PA@x=133247744@y=135775744@z=12. Akorát nevim jestli si to někdo v tu dobu proběh... :-)

Strycek Homeboy řekl(a)...

Clanek je to peknej, akorat nevim, proc klickujes pres tu kralikarnu. Z Pruhonic polema k Seberovu a pak kolem rybniku je to mnohem lepsi a bez asfaltu...

Mrazák řekl(a)...

Bál jsem se, že tam bude foukat :) Příště to zkusim, dík!